—
by
Johan Hakelius
14. “De är inte riktigt kloka, de där amerikanarna” (Gäst: Johan Ingerö)
▶ Lita på oss populister (Gäst: Åsa Linderborg)
Lita på oss populister (Gäst: Åsa Linderborg)
Kan vi lita på staten? (Gäst: Bo Rothstein)
Kan vi lita på staten? (Gäst: Bo Rothstein)
▶ Låtsasflirtandet med landsbygden (Gäst: Lotta Gröning)
Låtsasflirtandet med landsbygden (Gäst: Lotta Gröning)
▶ Är segregation vägen framåt? (Gäst: PM Nilsson)
#224 – Åsiktskorridorförnekare (Gäst: Johan Hakelius)
Johan Hakelius är politisk chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus och krönikör hos Expressen. Han har skrivit flertalet böcker om engelska excentriker och brittisk socialhistoria, samt skrivit för Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Axess Magasin, Affärsvärlden, med flera. Johan driver tillsammans med Susanna Popova podcasten Hakelius & Popova.
OBS. Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till alla hela avsnitt? Bli medlem på Sista Måltiden.
Som medlem får du tillgång till alla nya och gamla avsnitt i sin helhet och utan reklam. Lyssna i valfri podcast-app, inklusive Spotify. Enkelt att komma igång. Ingen bindningstid. Tryck här för att bli medlem eller gå in på https://sistamaltiden.se.
51: Mp:s sura leende, SD:s minaretkrig, Gretas radikalisering och årets bästa felsägningar
En politisk panel summerar 2023. Vilket var årets succé? Årets bottennapp? Årets överraskning? Gäster: Enna Gerin, biträdande chef tankesmedjan Katalys, Dick Erixon, publisher för Riks och Samtiden och Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin
50: “Ett angrepp skulle kunna limma ihop landet.” Om försvarsvilja, segregation och en nationalism som hamnat på sniskan.
Cirka 40 procent av svenskarna är villiga att försvara Sverige militärt vid ett angrepp. I Finland är siffran den dubbla. Det finns en stor könsskillnad vad gäller svenskarnas försvarsvilja. Allra mest redo är högerlutande män – kvinnor är inte alls lika sugna på att hålla gränsen med militära medel. Det visar en ny rapport som gjorts av statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson åt Myndigheten för psykologiskt försvar. Hur viktig är känslan av nationell sammanhållning för försvarsviljan? Och hur påverkas den av att Sverige är ett segregerat land? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap Uppsala universitet, Fredrik Bynander, chef vid centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
48: Intelligens spelar roll
Studier visar att intelligenta människor lever längre. Men vad är egentligen intelligens? Att vara snabb i huvudet och orolig är tecken på intelligens. Detsamma gäller humor. Professor Bo Melin som forskar på intelligensens betydelse för våra liv skiljer på kristalliserad intelligens och flytande. Ett böljande samtal om detta plus personlighetstester, Kina, Hitler och moral. Förutom Bo Melin medverkar Mats Holm, vetenskapsredaktör Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
47: Efter massakern i Israel
Dagarna efter Hamas blodiga terrorattack på civila israeler den 7 oktober 2023 förekom det triumfatoriska propalestinska demonstrationer i städer över hela världen, också i Europa och USA. I Stockholm anslöt både västerradikala och nynazister till en Palestina-demonstration där man skanderade krossa sionismen. Vi diskuterar traditionen av Israelhat inom vänstern och den statligt sanktionerade antisemitismen i många muslimska länder. Hur ska Sverige hantera den hos nya svenskar? Och hur har medierna lyckats med källkritiken i kriget mellan en terrororganisation och en demokrati baserad på västerländska ideal? Gäster: David Andersson, författare och redaktör Axess, Mustafa Panshiri. författare, föreläsare och poddare i Sista måltiden, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
46: Vem bär ansvaret för gängvåldet? Är blame game något bra och nödvändigt?
Välkomna till en timmes ansvarsutkrävande – eller blame game. Med Nalin Baksi, som var varnade för utvecklingen för mer än tjugo år sedan. Vi nystar i vad och vem som förvandlat världens tryggaste land till något helt annat. Hur hamnade vi här? Vilka politiska beslut har lett till att Sverige numera har barnkriminella med tunga vapen – och att vi har en organiserad brottslighet som infiltrerar myndigheter och är direkt systemhotande? Gäster: Nalin Baksi, tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot, Henrik Höjer, vetenskapsjournalist, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
39: Är vita medelålders män debattens slagpåsar?
Det används ofta nedsättande – uttrycket vita, medelålders män. Vi har kommit långt med jämställdheten sedan femtiotalets strikta könsroller, men fortfarande är det gångbart att använda män som skällsord och att förlöjliga män på olika sätt. Innebär detta fortfarande att slå uppåt? Eller sparkar man snarare neråt, mot pojkar som klarar sig sämre i skolan, mot incelmän som är förlorare på äktenskapsmarknaden? Något med manligheten och mansrollen håller på att processas kollektivt, det märks inte minst på tidningarnas kultursidor där toxisk maskulinitet döms ut samtidigt som känsliga, sköra män framställs som löjliga. Är det fortfarande kul? Dessutom: politisk spaning om en vårbudget som är intressantare än vad man skulle kunna ana. Gäster: Erik Hörstadius, skribent, Niclas Järvklo, idéhistoriker, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin
36: Panshiri och Ganman undrar om Sverige ångrat sig
Jens Ganman och Mustafa Panshiri har rest runt i Sverige och mött människor som sällan skildras i medierna. Frågan de har med sig är om svenskarna har ångrat sin generösa migrationspolitik. Nu kommer deras bok Det lilla landet som ångrade sig – boken som beskriver deras möten i olika delar av landet. De har också rest till Finland för att påminnas om hur Sverige var en gång – och till Frankrike för att se hur Sverige eventuellt kommer att bli. Men vilka är egentligen Ganman och Panshiri? Vad har de för bakgrund och hur aktivistiska är de? Dessutom politisk spaning: hur smärtsamt är det för SD att byta väljarbas? Gäster: Jens Ganman, journalist och författare, Mustafa Panshiri, föreläsare och författare och Johan Hakelius politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
34: “Tinder är dödsstöten för män”
Varför är det så svårt för många unga män och kvinnor att hitta någon att bilda familj med – och hur kan man komma till rätta med det? I Singapore hjälper staten till med att para ihop ungdomar. I Sverige slutar hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Vi pratar om huruvida det är okej med otrohet och om hur synen på en livskamrat för många ersatts av ett konsumtionstänkande. Dessutom en politisk analys av Socialdemokraternas gangsterhärva. Gäster: Dominika Peczynski, PR-konsult och grundare av den första dejtingsajten i Sverige, Stefan Krakowski, författre, skribent och psykiater, Josefin de Gregorio, författare och kulturskribenten bakom begreppet kanskemannen och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
24: Nationalstatens återkomst
Vad är egentligen nationalism? Är den sund eller skadlig? Hur förhåller den sig till idén om nationalstaten? Och varför är det så svårt att prata om de här frågorna i Sverige?
Gäster: Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna och just återinvald i Riksdagen. Björn Östbring, doktor i statsvetenskap, aktuell med boken Nationalstaten på Fri Tanke förlag. Johan Hakelius, politisk chefredaktör, Fokus.
Programledare: Jon Åsberg
23: “Alla partier har bidragit till problemen de nu ska lösa”
En frihetlig feminist-socialist och två vita medelålders män analyserar valrörelsen 2022: problemen, skamgreppen, klädstilarna, korvarna. Var Magdalena Anderssons uttalande om Somalitowns rasistiskt? Vad kännetecknar en valrörelse som addresserar gigantiska problem – som nästan alla partier varit med och skapat? Vi klämmer på alla ömma punkter. Dessutom: Vem vinner nästa val – 2026? Gäster: Anna-Klara Bratt, chefredaktör Fempers Nyheter, Erik Hörstadius, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
22: “Alla borde intressera sig för Palmemordet”
Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en konspirationsroman baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet – och Estoniakatastrofen för den delen – om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.