Henrik Höjer

Henrik Höjer

pd=0 (16 poster, 1 sida)

[[0]]

Inläst: “Islamologer har angripit min person”

2024-06-08 04:30
poddId:1175
 
Sociologen Ruud Koopmans ryggar inte för de svåra frågorna om islam och integration i Europa. Kvartal ställer några frågor om hans forskning.

Detta är den tredje artikeln i en serie.

Av Henrik Höjer

Inläsare: Staffan Dopping

[[1]]

Opinionen just nu: Sverigedemokraterna skadas inte av skandalen

2024-05-23 04:55
poddId:1175
 
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer. Nu är lag och ordning åter på agendan – och Opinionen just nu sätter ljuset på EU inför valet den 9 juni. Vad är det vi gillar och inte gillar med unionen? Dessutom om att partier som ser sig som icke-etablissemang ofta är tämligen osårbara för skandaler.

[[2]]

Inläst: Se upp för radikala ungdomsrörelser

2024-05-19 04:30
poddId:1175
 
Åtskilliga politiskt extrema rörelser har drivits fram av ungdomar och unga vuxna utan utvecklat konsekvenstänkande. Historiens lärdomar av stalinismen, hitlerismen och maoismen är dystra.
Henrik Höjer funderar över dagens extrema ungdomsrörelser.
Inläsare: Magnus Thorén

[[3]]

Vi blev lite tagna på sängen att det var så stor anstormning

2024-04-12 10:55
poddId:1025
 
Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede intervjuas av Henrik Höjer. Efter Rysslands anfall mot Ukraina skedde en rusning till hemvärnet. Svenska befäl har utbildat ukrainska soldater och har också lärt sig själva av ukrainarna. Hur påverkas hemvärnet av Sveriges inträde i Nato? Rikshemvärnschefen berättar också vilka tre saker hon inte ansågs ha rätt att göra, och vilka två hon ändå gjorde.

[[4]]

Rekordmånga väpnade konflikter i världen

2024-03-22 11:40
poddId:1025
 
Freds- och konfliktexperten Therese Pettersson intervjuas av Henrik Höjer. Forskargruppen UCDP började räkna döda och skadade i konflikter för ungefär 40 år sedan. Idag är de den ledande källan som används av forskare och journalister runt om i världen. Det innebär bland annat att värdera hur pålitliga siffrorna är från Hälsoministeriet i Gaza. Men en uppgift som kan låta som ett torrt räknande innebär i praktiken bland annat att sitta och skärskåda vidriga filmer där människor lider och dör. Vi tar stöd av varandra, säger Therese Pettersson.

[[5]]

Välfärd gör oss lyckliga

2023-12-29 11:55
poddId:1025
 
Nationalekonomen och lyckoprofessorn Micael Dahlen intervjuas av Henrik Höjer. Vilken är samhällsnyttan med lycka och vad säger vetenskapen om hur man blir lycklig? Och hur ofta ska man ha sex för att bli lycklig? Micael Dahlen är världens första professor i lyckoforskning.

[[6]]

Tidningarnas klimatalarmism är science fiction

2023-12-22 11:25
poddId:1025
 
Klimatutredaren John Hassler intervjuas av Henrik Höjer. Han är en av Sveriges mest välkända nationalekonomer, verksam vid Stockholms universitet och med flera tunga regeringsuppdrag i sitt CV. Senast som utredare av klimatpolitiken. Vad tänker han om klimatförändringen, och exakt hur ska elektrifieringen gå till? Varför är klimatfrågan så känslig? Och – hur är det att ha varit lärare åt två blivande finansministrar?

[[7]]

46: Vem bär ansvaret för gängvåldet? Är blame game något bra och nödvändigt?

2023-10-06 09:10
poddId:37

Välkomna till en timmes ansvarsutkrävande – eller blame game. Med Nalin Baksi, som var varnade för utvecklingen för mer än tjugo år sedan. Vi nystar i vad och vem som förvandlat världens tryggaste land till något helt annat. Hur hamnade vi här? Vilka politiska beslut har lett till att Sverige numera har barnkriminella med tunga vapen – och att vi har en organiserad brottslighet som infiltrerar myndigheter och är direkt systemhotande? Gäster: Nalin Baksi, tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot, Henrik Höjer, vetenskapsjournalist, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.


[[8]]

Islamisthotet beskrevs som ett hjärnspöke

2023-09-08 10:30
poddId:1025
 
Terrorforskaren Magnus Ranstorp intervjuas av Henrik Höjer. Han blev känd för en bredare allmänhet efter terrordåden i USA den 11 september – bland annat som CNN:s expert. Sedan dess har utvecklingen inom området terrorism gjort honom ständigt aktuell. Nu med boken Från terrorns frontlinjer. Vad har han lärt sig av ett liv som terrorforskare och varför var frågan om terrorism ett politiskt minfält i Sverige i så många år?

[[9]]

Lite för många saker som inte fungerar i Sverige

2023-06-02 11:00
poddId:1025
 
Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, intervjuas av Henrik Höjer. Vad tycker han om forskningens frihet, och feghet? Och hur bromsar man det han kallar världens värsta gissel: korruption? Och – har inte Bo Rothstein blivit snällare med åren?

[[10]]

Dags att börja ta brottslighetens orsaker på allvar

2023-04-06 10:55
poddId:1025
 
Marie Torstensson Levander intervjuas av Henrik Höjer. Hon är seniorprofessor vid Malmö universitet och har i decennier forskat om vilka som blir brottslingar. Hon anser att normer, moral och uppfostran har en större inverkan än socioekonomiska faktorer på vem som blir kriminell. – En grundläggande karaktäristika är hur man ser på regler.

[[11]]

Sverige är ett av världens mest jämlika länder

2023-01-20 11:50
poddId:1025
 
Daniel Waldenström är forskaren i nationalekonomi som menar att den ekonomiska ojämlikheten i Sverige inte alls är så stor som många tror. Sverige är tvärtom ett land med väldigt liten inkomstspridning. Men varför är den mediala bilden inte sällan den rakt motsatta? Daniel Waldenström intervjuas av Henrik Höjer.

[[12]]

Sverige har rättat in sig i ledet

2022-12-16 12:00
poddId:1025
 
Jan Leijonhielm, nestor i den svenska underrättelsetjänsten, intervjuas av Henrik Höjer. Jan Leijonhielm berättar om sitt liv som specialist på Sovjetunionen och Ryssland. Varför har Sverige ofta varit landet Annorlunda även inom underrättelseväsendet och vad innebär termen combining the dots?

[[13]]

Det stora problemet är om man börjar självcensurera

2022-12-02 12:00
poddId:1025
 
Professor Jan O. Jonsson intervjuas av Henrik Höjer. Jan O. Jonsson är sociologen som undersökt integrationen på djupet. Vad skiljer och förenar ungdomar med svensk och utländsk bakgrund? I en omfattande studie har han och hans kolleger analyserat synen på allt från sex till våld. Och hur ser ungdomar på framtiden?

[[14]]

Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet

2022-07-01 11:00
poddId:1025
 
– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Han betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning. Amir Rostami intervjuas av Henrik Höjer.

[[15]]

Jag skulle inte ha velat leva under vikingatiden

2022-05-20 10:55
poddId:1025
 
Arkeologen Jonathan Lindström har skrivit en tegelsten om Sveriges historia. Han vill slå sönder dagens fördomar och visa det grundläggande mänskliga – förmågan till anpassning och viljan att lösa problem med teknologiska eller sociala verktyg. Hans bok Sveriges långa historia: människor, makt och gudar under 14 000 år berättar om en ofta grym tillvaro; ungefär var femte person beräknas ha dött genom våld. Av alla perioder som passerat säger Jonathan Lindström att han inte skulle ha velat leva i någon annan tid än den vi har nu. Han intervjuas av Henrik Höjer.

pd=0 (16 poster, 1 sida)