Stärker eller försvagar staten familjen? Vilken roll spelar familjepolitiken i att förebygga eller skapa samhällsproblem?
I detta avsnitt av Gröning och Blomgren utanför diskuterar journalisten och samhällsdebattören Johan Hakelius svensk familjepolitik och hur statens ingripande på ett oväntat sätt har påverkat den svenska familjen. I stället för att stärka familjen som en enhet har politiken ofta uppmuntrat individuell självständighet för föräldrar och barn. Ändå ser vi att svenska familjer i hög grad håller samman och fungerar väl, vilket skiljer sig från utvecklingen i många andra länder.
– Svensk familjepolitik är intressant på så sätt att den ofta handlar om att stärka individen snarare än familjen, men ändå ser vi att familjestrukturen är relativt stark här, säger Johan Hakelius.
Johan Hakelius belyser också hur familjens roll i att förebygga samhällsproblem som ungdomskriminalitet har blivit allt viktigare. Diskussionen kretsar kring huruvida statens politik kan ha skapat en oväntad styrka i svenska familjer, och ifall denna modell är hållbar på lång sikt.
Johan Hakelius är en av Sveriges mest framstående samhällsdebattörer, känd för sin skarpa ironi och förmåga att sätta fingret på samhällsparadoxer. Hakelius har en lång karriär som journalist och författare, där han på ett unikt sätt skildrat såväl svensk som brittisk kultur och historia, bland annat som chefredaktör för Fokus och tidigare redaktör på Aftonbladet.
Podden produceras av Svenska Epoch Times.
Ansvarig utgivare: Vasilios Zoupounidis
Vill du läsa mer av Lotta Gröning och Jan Blomgren?
För endast 1 krona får du nu tillgång till alla deras nya texter, varje vecka i Svenska Epoch Times.
Klicka här: https://www.epochtimes.se/erbjudande